Online Training

Deze online trainingsmodule stimuleert je om als jongerenwerker je eigen NQ te testen en na te denken over je verbondenheid met de natuur. De cursus bestaat uit vijf delen, met aan het eind van elk deel enkele reflectievragen. Je kunt sommige taken overslaan of ze in je eigen volgorde doen. Creëer je eigen leerpad en geniet!

We raden aan om voordat je deze cursus start eerst de Praktijknota door te lezen. Deze geeft een uitgebreid overzicht van de theoretische en praktische grondslagen van het NQ-concept. Deze fundamenten worden in meer detail beschreven in de volledige rapporten van het Theoretisch Kader en het Handboek voor Jeugdwerkers, beschikbaar op deze site.

Ten tweede raden we je aan om eerst je eigen Nature Intelligence-profiel te maken. Dat kan met de pen & papier versie van de NQ36.

1. INTRO

2. DIMENSIES

Natuurintelligentie omvat vier dimensies: cognitie, emotie, spiritualiteit en actie. Elke dimensie omvat drie kwaliteiten of ‘competenties’. Deze competenties worden hieronder beschreven in het bloemmodel.

Cognitie (hoofd)

  • Begrip: kennis over de natuur en natuurlijke processen
  • Nieuwsgierigheid: een positieve ecocentrische houding ten opzichte van de natuur, respect voor de natuur
  • Outdoor vaardigheden: praktische kennis en vaardigheden om buiten te verblijven

Emotie (hart)

  • Verbinding: het vermogen om verbinding te maken met en zorg te dragen voor de natuur, en zich te identificeren als onderdeel van de natuur
  • Omarming: de waardering van direct zintuiglijk contact met de natuur, ook onder ongunstige omstandigheden
  • Ruimdenkendheid: een open geest hebben, alle aspecten van de natuur waarderen, zelfs de dingen die anderen misschien eng of walgelijk vinden.

Spiritualiteit (onderbuik)

  • Overstijging: besef dat de natuurlijke wereld om ons heen levend, bezield en onderling verbonden is
  • Mindfulness: de natuur in je opnemen met alle zintuigen, een bewuste zintuiglijke ervaring van de natuur
  • Authenticiteit: het vermogen om trouw te zijn aan jezelf, om een ​​authentiek persoon te zijn, geleid door je eigen innerlijke principes

Actie (handen)

  • Gezondheid: het vermogen om de natuur te gebruiken om iemands gezondheid en welzijn te reguleren
  • Betrokkenheid: actie ondernemen om de planeet groener en duurzamer te maken
  • Samen zijn: genieten van tijd doorbrengen met vrienden in de natuur en een gedeelde interesse in de natuur gebruiken om de banden met leeftijdsgenoten te versterken

Past de persoon met een hoge natuurintelligentie die je in gedachten had bij de vier dimensies en de competenties?

Ben je het eens met het model? Ontbreken er competenties? Zo ja, welke zou je willen toevoegen?

Is er een competentie die je vreemd vind of misplaatst lijkt? Waarom?

3. VERHALEN

Om je begrip van de vier dimensies te verdiepen, hebben we vier verhalen voor je om naar te luisteren. Luister er indien mogelijk naar met je ogen dicht of tijdens je dagelijkse natuurroutine. Na elk verhaal nodigen we je uit om na te denken over enkele van de vragen. De verhalen zijn alleen in het Engels te beluisteren, een uitgeschreven Nederlandse vertaling kun je hier downloaden.

Welke dimensies en competenties van NQ herken je in dit verhaal?

Wat is de boodschap van het verhaal voor jou?

Heb je of ken je een soortgelijke ervaring? Hoe waren de NQ-dimensies aanwezig in jouw ervaring?

Hoe zou jij je voelen in deze situatie?

Welke dimensies en competenties van NQ herken je in dit verhaal?

Wat is de boodschap van het verhaal voor jou?

Heb je of ken je een soortgelijke ervaring? Hoe waren de NQ-dimensies aanwezig in jouw ervaring?

Hoe zou jij je voelen in deze situatie?

Welke dimensies en competenties van NQ herken je in dit verhaal?

Wat is de boodschap van het verhaal voor jou?

Heb je of ken je een soortgelijke ervaring? Hoe waren de NQ-dimensies aanwezig in jouw ervaring?

Hoe zou jij je voelen in deze situatie?

Welke dimensie(s) en competenties van NQ herken je in dit verhaal?

Wat is de boodschap van het verhaal voor jou?

Deel jij Greta’s bezorgdheid over de planeet en het klimaat?

Hoe vind je het om je duurzaam te gedragen?

4. OEFENINGEN

We hebben een aantal oefeningen voor je geselecteerd die je kunnen helpen om je NQ-competenties te versterken in het domein of de domeinen van je keuze. Er zijn verschillende oefeningen waaruit je kunt kiezen. Je kunt ze allemaal tegelijk doen of over een paar dagen spreiden. Wat belangrijk is, is dat je op elke oefening reflecteert.

Ga de natuur in naar een mooie plek en vind een steen. Breng een hele dag door met de steen: laat hem aan vrienden zien, ga ermee wandelen, bezoek een galerie, eet samen, kijk een film, was hem, slaap ernaast. Communiceer de hele dag met de steen, leer erover: raak hem aan, ruik eraan, bekijk hem, spreek ermee. Je kunt vragen stellen als: “Waar kom je vandaan?”, “Waarom ben je hier?”, “Hoe oud ben je?”, “Wat heb je nodig?”, enz. Luister naar de antwoorden. Breng de steen de volgende dag terug naar de oorspronkelijke plaats waar je het hebt gevonden.

 

Reflectievragen:

Hoe voel je je bij deze activiteit? Was het moeilijk om de steen los te laten? Wat stelde de steen voor jou voor? Hoe voelt de plek waar de steen leeft nu voor jou?

Ga naar een bos of een ander gebied met bomen. Loop rond en kies een boom. Kies een blad onder deze boom en neem het mee. Loop verder in het bos en kies een andere boom. Plaats het blad van de eerste boom onder de nieuwe boom en pak een blad van deze nieuwe boom. Kies een andere boom en herhaal hetzelfde zo vaak als je wilt. Plaats aan het einde het blad van de laatst bezochte boom onder de boom waarmee je bent begonnen.

Reflectievragen:

Hoe voelde het? Wat betekent deze oefening voor jou?

Denk aan een persoon die je inspireerde om de natuur te waarderen en de natuur op te zoeken

Reflectievragen:

Was er iemand die je inspireerde? Zo ja, was het iemand uit je familie, een ouder of grootouder, of broer of zus, of neef of nicht die je meenam naar de natuur? Of was het een publiek figuur, zoals Greta Thunberg?

Weet je waar je precies door geïnspireerd bent? Was het iets wat die persoon deed, of een inzicht dat hij of zij je gaf, of iets anders?

Als je niemand kunt bedenken die je heeft geïnspireerd, kun je dan nadenken over wat je kunt doen om andere mensen te inspireren om verbinding te maken met de natuur?

Zoek een dier in de buurt van waar je woont dat je nog niet eerder hebt gezien, of dat je niet zo vaak te zien krijgt. Google het dier en ontdek zijn superkrachten.

Reflectievragen:

Wat is de functie van dit dier in de natuur? Hoe voelt dit dier voor jou? Wat draagt ​​het dier bij aan het ecosysteem? Weet je eigenlijk hoeveel dieren er in je omgeving leven?

Denk aan je laatste aankopen. Controleer hoeveel items in je tas in plastic zijn verpakt.

Reflectievragen:

Kun je het percentage artikelen met plastic en die zonder berekenen? Vind je dat schokkend? Heb je een alternatief om de artikelen zonder de plastic verpakking te shoppen?

Ga naar een natuurrijke omgeving die je leuk vindt en neem een ​​lege fotolijst mee. Kies een plek van waaruit je een groot deel van het landschap overziet. Probeer het landschap vast te leggen met de lijst die je hebt meegebracht. Draai hem om of zet hem dichtbij of ver weg zoals je wilt. Zoek het stuk landschap in het kader dat je het mooist vindt.

Reflectievragen:

Bedenk waarom je het zo leuk vindt. Welke aspecten ervan maakten dat je het leuk vond?

Doet het je ergens aan denken?

Waar heb je zin in als je dit stukje landschap ziet?

Ga naar een natuurrijke plek, waar het geroezemoes en de geluiden van het stadsleven alleen op de achtergrond zijn. Sluit je ogen en luister minimaal twee minuten naar de geluiden en stiltes. Probeer verschillende geluiden in de omgeving te herkennen.

Reflectievragen:

Hoor je vogels? Misschien wat insecten? Het ruisen van de wind door de planten? Hoeveel verschillende geluiden hoor je hier? Maak desgewenst een tekening van een symbool dat staat voor elk geluid dat je hebt gehoord. Denk aan de laatste keer dat je stilte hoorde? Waar was dat? In welke omstandigheden?

Bereid de volgende items voor:

  • Zoek een kom die groot genoeg is om je handen erin te stoppen.
  • Kopje zand of aarde.
  • Een kaars (bij voorkeur een die op water drijft).

Langzaam plaats je elk element één voor één in de kom. Het eerste element dat je in de kom plaatst, is water. Giet het in de kom en observeer de beweging van de vloeistof terwijl je het doet. Maak je je handen een beetje nat? Is het warm, is het koud?

Doe na enkele ogenblikken het zand of de aarde in dezelfde kom. Probeer je te concentreren op de korrels die op de bodem rusten en die op het wateroppervlak blijven drijven en langzamer afdalen.

Plaats ten slotte de kaars in het midden van de schaal, steek hem aan en observeer het vuur enkele ogenblikken. Focus op zijn warmte en zijn vorm.

Het laatste wat je in de kom doet is de lucht. Sluit voordat je gaat blazen je ogen en probeer de sensaties opnieuw te beleven die in je worden veroorzaakt door interactie met water, vuur en aarde. Beëindig het ritueel vervolgens door de vlam uit te blazen.

Neem even de tijd om het ritueel te voelen. 

Reflectievragen:

Hoe voelde je je tijdens de oefening?

Wat vertegenwoordigde elk element voor jou?

Hoe was het om elementen één voor één toe te voegen?

Welke nieuwe inzichten over de natuur en jezelf heb je opgedaan?

5. AFSLUITING

Je bent aan het einde gekomen van deze online cursus.

Welke inzichten heb je verworven over (jouw) Natuurintelligentie?
Hoe was de leerflow voor jou?
Hoe waren de praktische oefeningen voor jou?
Hoe praktisch is NQ voor jou?
Wat is je volgende stap voor het verbeteren van NQ?
Welk gedrag of houdingen kan je veranderen?
Wat komt er nog meer in je op?

Dankjewel voor het deelnemen aan deze cursus. Als je een  fysieke training zou willen volgen, georganiseerd door de partners van dit project, neem dan hier contact met hen op.

Nederland: Anatta Foundation
Italië: Kamaleonte
Tsjechië : Nature Spirit
Nederland: IVN
Slovenië: Ambitia Institute